Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

ZDROWIE NA PIĄTKĘ!

ZDROWIE NA PIĄTKĘ!

Koniec wakacyjnego lenistwa, nauki czas start! Poranne wstawanie, skupienie się na lekcjach, aktywność fizyczna, sprawdziany, zadania domowe - skąd czerpać na to wszystko energię? To proste! Śniadanie to najważniejszy posiłek na dobry początek dnia, "paliwo",  które zapewni Wam energię do działania, by sprostać szkolnym wyzwaniom.

Czy wiesz że...? Śniadanie wydłuża życie i są na to dowody naukowe! Stulatkowie znacznie częściej jadają śniadania niż osoby, które żyją krócej. Lecz to nie wszystko! Pamiętajmy, że bardzo istotne jest również zdrowe drugie śniadanie, które uzupełni braki, których nie dostarczyliście przy pierwszym posiłku. 

Dlaczego warto je zjadać? Otóż, właśnie odpowiednio skomponowane drugie śniadanie to zastrzyk porządnej dawki energii do nauki. Z pewnością poprawi Wasze samopoczucie i pozwoli lepiej przyswajać wiedzę.

W naszej szkole już od 22.09.2023 r. rozpoczyna się akcja "Zdrowe piątki". Ma ona na celu promowanie wśród uczniów zdrowych nawyków żywieniowych, kształtowanie postaw prozdrowotnych i poszerzanie ich wiedzy na temat wartościowych produktów. Zachęcamy w tym dniu do przynoszenia tylko zdrowych przekąsek. Zobaczycie sami, jak wtedy Wasze neurony zaczną pracować w trybie przyspieszonym! Liczymy na owocną współpracę!

Łapcie kilka inspiracji kulinarnych do wykonania wraz z rodzicami!

Przepiśnik "Skubnij na zdrowo" wrześniowe drugie śniadanie:

ZIELONE PLACKI

Składniki:
150 g szpinaku świeżego lub mrożonego
350 ml kefiru
1 jajko
2 łyżki cukru lub ksylitolu
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
30 ml oleju lub roztopionego masła + do smażenia

Przygotowanie:
Szpinak, jeśli jest mrożony, rozmrażamy, a później blendujemy z częścią kefiru na gładki, zielony koktajl. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, a następnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Za pomocą trzepaczki mieszamy wszystko kilka chwil. Patelnię rozgrzewamy (niezbyt mocno!) z niewielką ilością oleju. Łyżką nabieramy porcję ciasta i wykładamy na patelnię. Smażymy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza i przerzucamy na drugą stronę, wtedy smażymy jeszcze minutę. I gotowe!

BANANOWE CIASTECZKA OWSIANE 

Składniki:
ok. 4 bardzo dojrzałych bananów (w brązowe kropeczki)
ok. 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
(opcjonalnie garść orzechów albo rodzynek)

Przygotowanie:
Obrane banany miksujemy lub dobrze rozgniatamy widelcem. Mieszamy z płatkami – ich ilość musi być taka, by masa swobodnie się wymieszała i była wilgotna. Dodajemy też bakalie, mieszamy. Masę zostawiamy na pół godziny, w tym czasie płatki zmiękną. Formujemy małe kulki, które lekko płaszczymy na ciasteczka – układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C ok. 20-25 min., aż zaczną się złocić. I gotowe!

A GDY CZASU BRAK... na drugie śniadanie zabierz:

jogurt naturalny + suszone owoce, orzechy
kanapki z chudą wędliną w towarzystwie mnóstwa warzyw (papryka, ogórek, sałata, rzodkiewka)

SMACZNEGO!!!

Opracowała: Iwona Haręża-Lorek 

Źródło: 
https://www.garneczki.pl/blog/drugie-sniadanie-do-pracy-i-do-szkoly/

https://www.dorotasmakuje.com/2017/09/Zielone-placki-dla-dzieci/